Forum Użytkowników
Programów LeftHand


 
Poprzedni temat :: Następny temat
Probelm z korektą faktury
Autor Wiadomość
chemar 

Wiek: 42
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2010-12-21, 21:13   Probelm z korektą faktury

Witam

Dostałem od firmy dziś korektę faktury vat faktura byla wystawiana 2010-10-10 a korekta dzis czyi 2010-12-21 jak ja mam wprowadzić do systemu korekte tej faktury żeby dobrze się zaksięgowala?
Zaznacze ze korekta dotyczy jednego produktu. Chodzi o to ze sprzedawca sprzedal mi towary w tym ten jeden produkt ale mi go nei dal i teraz wystawil korekte na ten produkt ja mam wpisana tamta fakture do systemu i ten produkt na magazynie jest. Jak ta korekte wprowadzic zeby mi zdjal z magazynu i zeby mi wyminusowal kwote.
 
   
m@rek11 

Pomógł: 26 razy
Wiek: 43
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 251
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-12-25, 12:54   

z FV korygującej wprowadź tylko jej podsumowanie, czyli tylko różnicę w ujemnych kwotach, tzn. np. ilość wpisz jako "-1", normalną cenę jednostkową, a program sam przeliczy wartość na kwoty ujemne.

Ale z magazynu to musisz ręcznie wystawić dokument RW albo WZ, ale skoro go faktycznie nie masz, to chyba lepiej RW.
 
   
chemar 

Wiek: 42
Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2010-12-25, 16:34   

Czy to się wprowadza jako normalną fakturę zakupową?
 
   
m@rek11 

Pomógł: 26 razy
Wiek: 43
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 251
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-12-25, 18:15   

tak, jak normalną FV zakupową, ale z kwotami ujemnymi (bądź dodatnimi to zależy jaka jest ta korekta ;)
 
   
bartm 

Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 78
Skąd: Olkusz/Kraków
Wysłany: 2010-12-29, 23:10   

Odświeżam temat - pytanie do ekipy LH.

W jaki sposób księgować korekty FV zakupowych zarejestrowanych przez moduł Faktury VAT Zakupów ?

Bo w tym momencie wydaje mi się, że powinno być tak, że jako korektę dodaję fakturę VAT zakupu z ujemną ilością. I tutaj wszystko jest OK poza tym, że tych ujemnych wartości nie ściąga z magazynu.

Problem jest tym bardziej, jeśli korekta dotyczy kwoty. Obecnie dodaje towar z ujemną ilością ze starą ceną, potem dodaje ten sam towar z poprawną ceną, i... Po zapisaniu program tworzy PZ z tym, co jest dodatnie, a nie zdejmuje tego, co jest ujemne. I w efekcie mam dwa takie same towary na magazynie, z różnymi cenami.
Czy nie można by zrobić tak, żeby ujemne ilości na FVZ automatycznie generowały RW lub WZ?
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Mer created by maxis