Forum Użytkowników
Programów LeftHand


 
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem - Linux - Windows - Linu
Autor Wiadomość
iSklep.net 

Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 18
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 2008-06-25, 07:33   Problem - Linux - Windows - Linu

Witam

Mam taki problem

Jako że mój Laptok na jajkach 2.6.x musze kożystać z Visty ;(

Mam od 2004 roku Lefthand i jade od początku na systemach Linuxowych, przesiadka tymczasowa na Viśta powoduje zmuszenie mnie do uzywania wersji programu dla M$. tutaj jest mój problem, nie moge zaimportować bazy do programu. Pytanie do twórców czy wogóle to jest możliwe ? i drógie pytanie czy potem bez problemu bede mogł wrócić do wersji na Ubuntu ?
_________________
--------
Komputery, monitor LCD, Tusz, Toner, HP, Epson, Canon, Oki, ActiveJet, GPS, GSM, Telefon, VBI-Notebook.pl - wypaś swój komputer
 
   
Dawid Debinski 
Dawid Debiński

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 96
Wysłany: 2008-06-25, 09:14   

Witam, baza to poprostu plik i jest ona niezalezna od systemu operacyjnego. Wiec moze sobie ją Pan uruchomić na dowolnym systemie, o ile nasz program na nim działa :) tak więc z przeniesienim nie ma problemów o ile wykorzystywał Pan firebird w wersji 1.5. Wtedy wystarczy skopiwać plik z bazą na komputer z Windows w panelu administracyjnym ustawić ścieżkę do bazy i to wszystko.
 
   
iSklep.net 

Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 18
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 2008-06-26, 11:51   Niestety nie

Witam

Niestety to rozwiazanie nie działa, system mam poprawnie zainstalowany i nowa firma jak zakładam to działa. Jak zaznaczyłem Baze mam od wersjie chyba 1.2 albo 1.3 (połowa roku 2004) i na programie w wersji linux-owej działa ok, import odbywa się prawidłowo. Niestety na wersji M$ wywala się i nie wiem czemu - gdzie moge znaleźć jakieś wskazówki
_________________
--------
Komputery, monitor LCD, Tusz, Toner, HP, Epson, Canon, Oki, ActiveJet, GPS, GSM, Telefon, VBI-Notebook.pl - wypaś swój komputer
 
   
iSklep.net 

Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 18
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 2008-06-26, 18:37   Oto komunikat

Poniżej obrazek z komunikatem
_________________
--------
Komputery, monitor LCD, Tusz, Toner, HP, Epson, Canon, Oki, ActiveJet, GPS, GSM, Telefon, VBI-Notebook.pl - wypaś swój komputer
 
   
Dawid Debinski 
Dawid Debiński

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 96
Wysłany: 2008-06-27, 07:59   

Ten bład jest głównie spowodowany tym iż w lokalizacji która Pan podał nie ma fizycznie pliku z baza danych. Prosze dokładnie opisac copan robi i z jakieg systemu pan przenosił i na jaki 32 bitowy 64.
 
   
m@rek11 

Pomógł: 26 razy
Wiek: 43
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 251
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2008-06-27, 09:18   

Rozumiem, że próbujesz zrobić to przez "Importuj firmę" w Panelu administracyjnym?

Zrób inaczej:
- w Panelu administracyjnym przejdź do zakładki "Edycja wpisów o firmach"
- dajesz "Nowy"
- podajesz nazwę firmy i ścieżkę do bazy.

Musi pójść - wielokrotnie robiłem tego typu operacje i zawsze poszło :)
 
   
iSklep.net 

Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 18
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 2008-06-27, 10:09   Robię tak

Fizycznie bazę mam - w programie podczas logowania daję importuj firmę i wskazuje baze (plik w lokalizacji gdzie to się znajduje) W linuksie Ubuntu to na bank działa (testowałem na stacjonarce) Baza jest OK

Problem mam z Viśta 32Bit PL na Laptopie. Tutaj wywala mnie komunikat który zammieściłem. Baza działała od zawsze na wersji oprogramowania Linuksowego od zawsze Ubuntu 32 Bit.
_________________
--------
Komputery, monitor LCD, Tusz, Toner, HP, Epson, Canon, Oki, ActiveJet, GPS, GSM, Telefon, VBI-Notebook.pl - wypaś swój komputer
 
   
m@rek11 

Pomógł: 26 razy
Wiek: 43
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 251
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2008-06-27, 11:03   

No to właśnie o to chodzi - nie dawaj "importuj firmę" tylko zrób ręcznie nowy wpis, tak jak napisałem wyżej.

Sam przenosiłem z Kubuntu na Vistę 32bit PL na Laptopie - i poszło bezproblemowo...

Żeby było ciekawiej to na tym samym Laptopie mam też Kubuntu i LeftHand działa na tej samej bazie i pod Vistą i pod Linuksem w zależności co uruchomię na starcie :)
 
   
iSklep.net 

Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 18
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 2008-06-28, 07:19   Działą

M@rek11 - Działa i dzięki za pomoc :D
_________________
--------
Komputery, monitor LCD, Tusz, Toner, HP, Epson, Canon, Oki, ActiveJet, GPS, GSM, Telefon, VBI-Notebook.pl - wypaś swój komputer
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Mer created by maxis